Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kozmetike

Cijeli članak je objavljen na http://www.womeninadria.com/kako-dobra-proizvodacka-praksa-malim-proizvodacima-povecava-konkurentnost-na-nemilosrdnom-trzistu/ i u nastavku ga donosimo u cjelosti.

Proizvodnja kozmetički proizvoda od prirodnih sastojaka kao dio poduzetničkog pothvata u posljednjih nekoliko godina pokazuje značajan porast. Kako na tržištu ima sve više prisutnih raznih kozmetičkih proizvoda zapravo postaje umijeće pronaći upravo onaj pravi prirodni. Ponekad je nepovjerenje potrošača opravdano isključivo iz razloga nedovoljnog poznavanja razlika koje utvrđuju kvalitetu od nekvalitete, odnosno zdravstveno ispravne I neškodljive kozmetičke proizvode od onih drugih.
Trenutno važeća zakonska regulativa obuhvaća smjernice ISO 22716 kao preduvjet ispunjavanja zahtjeva Dobre proizvođačke prakse (DPP) u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Označavanjem sukladnosti sa smjernicama dobre proizvođačke prakse, potrošačima se daje garancija visokih uvjeta nadzora i higijene u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.

DPP obuhvaća u proizvodnji sigurnih i zdravstveno ispravnih kozmetičkih proizvoda sanitarno-higijenske uvjete prostora, osoblja, opreme, sirovina i pakovina, čišćenje i provođenje sanitarnih mjera te upravljanje dokumentacijom.
DPP je obveza za sve proizvođače kozmetičkih proizvoda u Republici Hrvatskoj, nevezano za oblik registrirane djelatnosti (tvrtka/obrt/OPG) I količinu proizvedenih proizvoda. Velike tvrtke raspolažu vlastitim resursima kojima imaju mogućnosti uspostaviti i održavati sve zahtjeve za DPP i biti u skladu sa svom ostalom važećom zakonskom regulativom. Obrti i OPGi za pomoć uvođenju smjernica DPP najčešće koriste pomoć vansjkih stručnjaka.
Upravo je na tome tragu nastala suradnja između konzultantske tvrtke Marinorm i OPG Jakopović.

Marinorm je konzultantska tvrtka za poslovno savjetovanje za ISO i ostale standarde s fokusom na prehrambeni, farmaceutski i kozmetički sektor. Upravo je spoj bogatog znanja i iskustva iz prakse bio temelj početka suradnje s OPG Jakopović. A također i osobno uvjerenje u isprobanu kvalitetu proizvoda palete “Kuća magične trave”.
OPG Jakopović je razvio široku paletu kozmetičkih proizvoda pod brandom „Kuća Magične Trave“. Na području ekološke kozmetike u Hrvatskoj započinju kao pioniri, a proizvodnja kozmetičkih proizvoda razvila se iz prvobitne ideje o uzgoju ljekovite biljke matičnjaka. Primarna proizvodnja jasno je izrazila potrebu za finalizacijom u kozmetičke proizvode.

"Kuća magične trave" je prva paleta proizvoda u Hrvatskoj koja je dobila oznake EKO kozmetika, 100% prirodna kozmetika sa ekološkim sastojcima i prirodna kozmetika sa ekološkim sastojcima za proizvode.

Brojna osvojena priznanja za kvalitetu i inovacije kozmetičkih proizvoda te eko certifikati sirovina potvrđuju dosljednost filozofije DPP. Proizvodi nisu testirani na životinjama već na obitelji i prijateljima.
Svi biljni sastojci svoju učinkovitost imaju dokazanu još iz davnina kad je korištenje bilja u medicinske i kozmetičke svrhe bio jedini raspoloživi izvor. Takva dokazana znanja temelj su za proizvodnju kvalitetnih kozmetičkih proizvoda.
Projekt uvođenja DPP u OPG Jakopović je za glavnu i odgovornu osobu gospođu Snježanu Mikulčić Jakopović značio jako puno utrošenog vremena na pisanje dokumentacije i ogranizaciju proizvodnje radi postavljanja dobrih temelja organizacijskom sustavu. Uvođenje DPP u mali OPG gdje je sav posao od poljoprivrednog uzgoja, prerade i proizvodnje, higijene i sanitacije, nabave i na kraju prodaje sveden samo na obitelj, je divljenja vrijedan pothvat. Da bi se za svaki pojedini proizvod odradile sve zakonom propisane aktivnosti i na kraju dobio kvalitetan i siguran te zdravstveno ispravan proizvod potrebno je jako puno znanja, truda, vještina i iskustva. OPG Jakopović u tome dokazuje svoju uspješnost.

Gledajući s druge strane upravo je DPP, nakon velikog početnog angažmana, sustav koji olakšava organizaciju i provođenje svih proizvodnih aktivnosti.
Uvjeti organizacije rada svih zaposlenih te definiranjem opisa svih poslovnih aktivnosti jasno definiraju pravila ponašanja i standardiziraju za sve procesne korake, kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost improvizacije ili preskakanja određenih radnji, a opet da se osigura dosljednost u proizvodnji. Neprekidne edukacije na području DPP i praćenje trendova doprinose razvoju uvedenog sustava.
Ispunjenje zahtjeva za prostor, također je bitan preduvjet. Prostor mora biti prikladan i odvojen za proizvodnju, skladištenje sirovina i skladištenje ambalaže, skladištenje gotovih proizvoda, za pripremu, završnu obradu i pakiranje proizvoda, te prikladan prostor za zaposlenike.
Pravilnim razmještajem prostorija već u fazi projektiranja proizvodnog objekta te praktičnim razmještajem proizvodne opreme, sprječavamo križanje puteva, te bilo kakvu mogućnost kontaminacije kozmetičkih proizvoda koji prolaze kroz proizvodne prostore. Takvim pristupom optimiziramo i poslovne aktivnosti u proizvodnom prostoru i olakšavamo rad zaposlenih.
Sve ostale sirovine u kozmetičkom proizvodu i ambalažni materijali, odnosno sve površine koje tijekom proizvodnje dolaze u kontakt s kozmetičkim proizvodom moraju biti potpuno sigurni da niti u jednom trenutku niti na koji način ne ugroze higijenu i sigurnost proizvoda.
Već spomenuta higijena i sanitacija, najvažniji je dio svih proizvodnih aktivnosti, pa tako i čišćenje opreme i prostora. Dosljedno provođenje programa čišćenja traži pomno planiranje kako bi čišćenjem postigli svrhu, a ne dodatno uzrokovali kontaminaciju.
Redovita kontrola kvalitete u ovlaštenom i akreditiranom laboratoriju laboratoriju svih kozmetičkih proizvoda koji se nalaze na tržištu te redoviti inspekcijski nadzori mjerodavnih institucija moraju biti u službi zaštite potrošača.
Na kraju je najvažnije zadovoljstvo potrošača koji kupuju kozmetičke proizvode proizvedene u skladu sa smjernicama DPP, a mi upravo tu važnost smjernica dobre proizvođačke prakse u proizvodnji kozmetike želimo podijeliti s potrošačima.

13.1.2016
Marijana Staneković

Marinorm d.o.o.
Juraja Križanića 106
HR-42000 Varaždin

Telefon: +385 91 688 4893

Internet: www.marinorm.hr


Neprekidno podižite kvalitetu i budite po tome cijenjeni.

Predložite termin sastanka očekujemo vas.

KONTAKTIRAJTE ODMAH I ZATRAŽITE PONUDU.

ZATRAŽITE PONUDU ZA CERTIFIKACIJU NA info@marinorm.hr.